WebDelft

In 4 stappen een effectieve website strategie

Je hebt een prachtige website, maar waar blijven de klanten? Je investeert honderden euro's in marketing, maar ziet weinig tot geen resultaten. Het kan frustrerend zijn wanneer de tijd, moeite en middelen die je in je website steekt, niet de verwachte vruchten afwerpen. Dit wijst vaak op een onderliggend probleem: een gebrekkige website strategie. Een aantrekkelijk design en willekeurige marketinginspanningen zijn niet voldoende als ze niet gestuurd worden door een doordachte aanpak die jouw specifieke bedrijfsdoelen en je doelgroep aanspreekt.

Wat is een website strategie?

Een website strategie is belangrijk voor meer dan alleen een visueel aantrekkelijke website; het gaat erom dat de site functioneel is, bezoekers succesvol aantrekt en hen aanzet tot acties die leiden tot het realiseren van doelstellingen.

Deze strategie dient dus ook wel als een actieplan voor de inhoud, lay-out en het leiden van bezoekers door een conversietrechter, met als doel de bedrijfsdoelstellingen te ondersteunen.

Hoe creëer je een website strategie in 4 stappen?

Dit is hoe je tot een effectieve website strategie komt in 4 simpele stappen, stap 1 en 2 zijn belangrijk voor het ontwikkelen van de strategie, maar stap 3 en 4 zijn belangrijk om op te volgen om de strategie daadwerkelijk effectief te maken:

  1. Doelstellingen bepalen
  2. Doelgroep identificeren
  3. Website maken of jouw huidige website aanpassen
  4. Houd de voortgang bij en anticipeer

1. Doelstellingen bepalen

Wat wil je dat je website gaat doen? Wil je dat jouw website gaat bijdragen aan het genereren van meer leads, meer verkopen of meer inschrijvingen? Zo ja, hoeveel?

Het vaststellen van duidelijke doelstellingen is de eerste en meest belangrijke stap in het ontwikkelen van een website strategie. Dit kan variëren van het verhogen van verkopen tot het genereren van meer leads. Een doelgerichte aanpak zorgt ervoor dat elke onderdeel van je website bijdraagt aan het behalen van deze doelen.

Definieer je doelstellingen

Het hebben van doelstellingen is één, het hebben van goede doelstellingen is een tweede. 

”Een mooie website hebben” is geen goede website strategie doelstelling, omdat dit geen meetbare doelstelling is.

Voor het formuleren van doelstellingen raden wij SMART aan, dit kan je helpen om je doelstellingen meetbaar en haalbaar te maken.

Een voorbeeld van een doelstelling die SMART geformuleerd is ”1000 nieuwe website bezoekers in Januari d.m.v. het publiceren van 3 blogs per week op de website”.

2. Doelgroep Identificeren

Om een effectieve website strategie te hebben is het natuurlijk ook belangrijk om te weten voor wie deze van toepassing is, dus wie wil je bereiken met je website?

Het identificeren van je doelgroep is belangrijk voor het succes van je website. Dit omvat het begrijpen van hun behoeften, voorkeuren en online gedrag.

Een diepgaand inzicht in je doelgroep stelt je in staat om content en boodschappen te creëren die overeenkomen met de behoeften en verwachtingen van je gewenste bezoekers en hen aanzet tot actie.

3. Website maken of jouw huidige website aanpassen

Deze stap gaat over het aanpassen of ontwikkelen van je website gebaseerd op de doelstellingen en de doelgroep die je hebt geïdentificeerd.

Het design, de structuur en de content van je website moeten allemaal overeenkomen met wat je wilt bereiken en wie je wilt bereiken.

Dit kan betekenen dat je je huidige website moet vernieuwen of een geheel nieuwe website moet ontwikkelen.

Het is belangrijk om jezelf de vraag te stellen: ”Wat moet mijn website uitdragen?”. Als je dat weet is het inrichten van de website al een stuk gemakkelijker om te doen.

4. Houd de voortgang bij en anticipeer

Het bijhouden van de voortgang en het anticiperen op veranderingen zijn belangrijk voor het continu verbeteren van je website strategie.

Hoe zorg je ervoor dat de doelstellingen worden behaald?

Om ervoor te zorgen dat de geformuleerde doelstellingen ook daadwerkelijk worden behaald is het belangrijk om dit regelmatig bij te houden en te anticiperen op kansen maar ook op bedreigingen.

Dit omvat het monitoren van je website verkeer, conversieratio’s, en het gedrag van bezoekers met tools zoals Google Analytics.

Op basis van deze data kun je wijzigingen aanbrengen om je doelen beter te bereiken en de prestaties van je website te optimaliseren.

Tijd voor actie

Door deze vier stappen zorgvuldig te volgen, ben je goed uitgerust om zelf een effectieve website strategie te ontwikkelen.

Voel je je overweldigd door alle informatie? Geen zorgen, dat is heel normaal.

Wij zijn er om je te ondersteunen bij het opzetten van een krachtige website strategie. Als je onze hulp wilt gebruiken, aarzel dan niet om contact op te nemen.

Laten wij kennismaken